Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
19935
post-template-default,single,single-post,postid-19935,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

YÜZLERCE YIL AYAKTA KALMAYI BAŞARMIŞ TAŞ KÖPRÜLERİMİZ

“İnsanlar köprüden geçmediği zaman / Acaba köprü düşünür mü?” der Sait Faik, Köprü isimli şiirinde… Sorunun cevabı “evet” olsaydı listemizdeki köprüler kim bilir neler anlatırlardı bize. Yüzlerce yıl ayakta kalmayı başarmış, gelip geçen insanlığa tanıklık etmiş, en güzel manzaraları seyretmiş bu tarihi yapıların bilge bir duruşları olduğu muhakkak… Aşağıdakiler ise ülkemizin karşı kıyılarını, ayrı yakalarını birbirine tutturan taş köprülerden sadece birkaçı.

1#

Diğer adı Mecidiye Köprüsü’dür. 263 metre uzunlukla Meriç Nehri üzerine kurulan uzun ince köprünün 13 ayağı 12 kemeri bulunur. 1842 tarihlidir ve üstünde 12 hayvanlı takvim, 8 köşeli yıldız gibi sanatsal figürler barındırır.

2#

II. Beyazıt zamanında yapılan Koyunbaba Köprüsü, Osmancık ilçesinde Kızılırmak üstünde kurulmuştur. Günümüzde ırmak birikintileri nedeniyle 4 gözünü göremediğimiz köprünün aslında 19 gözü bulunur. 250 metre uzunluk, 7,5 metre genişliğindedir.

3#

1907-1912 yılları arasında inşa edilen Varda Köprüsü, bulunduğu mahallenin adından dolayı Hacıkırı Demiryolu Köprüsü, Almanlar tarafından yapıldığı için Alman Köprüsü veya Koca Köprü ismiyle de anılır. İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak için yapılan köprünün uzunluğu 172 metre, orta kısmının yerden yüksekliği 99 metredir.

4#

Kamilat ve Soğucak nehirleri üstünde birbirine bitişik bu iki köprü Arhavi ilçesinde yer alır. 18. veya 19. yüzyıllarda yapıldığına dair görüşler bulunur. Birer gözü bulunan Çifte Köprü’nün diğer adı Ortacalar Kemer Köprüleri’dir. Sadece yayalar tarafından kullanılabilen köprü yolu düz değil eğimlidir.

5#

Roma İmparatoru Septimius Severus’un emriyle askerlerine yaptırdığı bilinen Cendere Köprüsü adını üstüne inşa edildiği Cendere Çayı’ndan alır. 120 metre uzunluğundadır ve yerden yüksekliği 30 metredir. Köprü üstündeki iki sütundan birinin imparator Severus, diğerinin de eşinin adına dikildiği bilinmektedir.

6#

Justinianus Köprüsü, 558-560 yılları arasında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılmıştır. 12 kemerlidir ve 365 metre uzunluğa sahiptir. Sakarya Nehri ile birleşen Çark Deresi üzerinde konumlanır. Halk arasında Beş Köprü ismiyle de anılan Erken Bizans Dönemi’ne ait bu köprü 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmıştır.

7#

Tarihte birkaç kere yıkılıp yeniden yapıldığı bilinen Dicle Nehri üstündeki On Gözlü Köprü’nün en son Mervaniler tarafından 11. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Silvan Köprüsü, Dicle Köprüsü, Mervani Köprüsü isimleriyle de tanınır. Kesme taş bloklarla inşa edilen yapının uzunluğu ise 180 metredir.

 1,336 okunma

akin aksoy